Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri

Bebeklerin ilk yıllarındaki en önemli  dönüm noktalarından biri ilk dişinin göründüğü vakittir kuşkusuz. Süt dişleri çıkmaya başlamıştır artık. Fakat süt dişlerinin çıkması ile birlikte anne baba için zorlu bir dönem başlamış demektir. Zira bebekler bu diş çıkarma sürecinde oldukça huysuz yada huzursuz olurlar. Bu durumda oldukça sabırlı olmak ve bebeğe olabilecek en yoğun bir şekilde destek vermek çok önemlidir.

Bebeklerde Diş Çıkarma Ne Zaman Başlıyor?

Bebekte ilk diş çoğunlukla 6. ay içindeyken çıkmaya başlar. Bazı çocuklar tek seferde tek diş çıkarırken, bazıları da ikişer ikişer yada aynı anda birden çok diş çıkarabilirler. Bu ilk dişler süt dişleridir.  Ancak bebeğin bir yaşına kadar hiç diş çıkarmaması durumu ortaya çıkabilir. Bu durumda, anne baba çocuğun diş gelişimi hakkında bir çocuk doktoru yada  genel diş hekimi ile ayrıntılı olarak konu hakkında görüşmeleri iyi olacaktır.

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir

Yoğun kabul edilen ve halk arasında da desteklenen bazı geleneksel inanışlar bebeklerde diş çıkarma belirtileri adı altında anlatılanların gerçekliğini doğrulamaz kuşkusuz. Bu şu demek. Herhangi bir şey için bu diş çıkarma belirtisi diyemeyiz. Zira bilimsel bir ispatlama durumu yoktur. Örneğin Ateş, burun akıntısı yada  ishal birer diş çıkarma belirtisi değil herhangi bir hastalığın belirtisi olabileceği gibi normal gidn bir süreçte olabilir.

Ancak biz şöyle belirtelim. Diş çıkarma belirtileri çocuktan çocuğa farklılıklar gösterebilir. Bazı çocuklar hiç ağrı hissetmezken bazıları dişin çıkma süresine bağlı olarak birkaç hafta belki biraz daha uzun süre devam eden ağrı ve hassasiyet gösterebilirler.

Örneğin şu belirtilerden bir yada birkaçı bebeğinizin diş çıkarma belirtisi olabilir;

  • Gözle görülen yada görülmeyen şişkin diş eti dokusu
  • Salyasında artış
  • Yanağını, gözlerini, yada kulaklarını durmadan ovalaması
  • Huysuzluk yapması ve mamayı yada biberonu reddetmesi
  • Normal uyku saatinde uyuyamayıp hareketli olması
  • Daha çok katı maddeleri çiğneme yada ısırma isteği

Diş Çıkarma Ağrısı Nasıl Geçer?

Söz konusu bebek olduğu için ağrı kesici ilaçlar vermeyi düşünmemek gerektiğini özellikle belirtelim. Bebekler için diş kaşıyıcı oyuncak halkalar bulunur. Bu tür halkaların kaliteli olanlarından alıp buzdolabında soğutarak kısmen bebeğinize ısırtıp rahatlamasını sağlayabilirsiniz.

Aynı zamanda sizde manuel olarak bebeğin diş etlerine temiz ve soğuk hatta mümkünse eczanelerde satılan dezenfekte edilmiş bir bezle masaj yaparak bebeği rahatlatabilirsiniz.  Bu aşamada boğulma durumuna karşı bebeğe çiğnenmesi zor yiyecekler kesinlikle vermeyin. Ilık banyo yaptırmak, hafifçe sallayarak uyutmak gibi davranışlarda sakinleştirecektir.

Yeni Çıkan Dişin Bakımı Nasıl Olmalı

Minik bebeğinizin ağzını hafifçe temizlemek iyi bir bakım aşamasıdır. Bunun için küçük bir temiz havlu yada yukarıda belirttiğimiz gibi eczanelerde satılan dezenfekte edilmiş bezlerden kullanmak uygundur.  Biberon ağzındayken uyumamasına özellikle dikkat etmek sonraki zamanda oluşabilecek biberon çürükleri için mutlaka dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Bu arada bir diş hekimi ile bebeğin diş bakımı  sürecini konuşmak yine yerinde bir davranış olacaktır.