20 lik dişler zaman zaman ağızda sorunlara sebep olabilmektedir. Diş hekiminiz size yirmilik dişlerinizin çekilmesi tavsiyesinde bulunuyorsa bunu dikkate alın ve kesinlikle endişelenmeyin. Zira merak etmeyin dişinizi çektirdikten sonra eski halinize geri dönebileceksiniz. Aslında, üçüncü büyük azı dişler (yirmilik dişler) ağız sağlığınızı etkilemeye başladığında bunları çektirmek verilecek en doğru karardır. Düzgünce iyileşmek ve her türlü komplikasyonu önlemek için dikkatli davranmalı ve tüm operasyon sonrası iyileştirici talimatları takip etmelisiniz.
20 lik Diş Çekimi Sonrası Bakım Neden Önemli?
20 lik Diş Ameliyatı sonrasında dişlerde bazı geçici kanama, şişlik, rahatsızlık ve morarmalar görülse de çoğu hasta kısa sürede iyileşmektedir. Bununla birlikte, kuru soketin (çekim sonrası alveoliti) en yaygın önlenebilir cerrahi komplikasyon olduğunu bilmeniz önemli.
Soket içerisinde yeni oluşan kan pıhtısı yerinden oynatıldığında veya çözüldüğünde, kemik ve sinir uçlarının açığa çıkmasıyla kuru soket oluşur. Yirmilik dişler çekildikten sonra olası problemlerin önüne geçmek ve rahatlamak için tavsiyelerimiz şöyle:
Dişlerde Kanama
Eğer dişlerde şiddetli kanama durumu varsa hemen diş hekiminize ya da en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Sızıntı şeklinde kanama varsa çekim yeri üzerine konulan gazlı bezle basınç uygulayarak yarım saat tutulursa kanama mutlaka duracaktır. Eğer kanama hala devam ederse en uygun olan davranış diş hekiminize başvurmanızdır. Bu hemen mümkün değilse bir çay poşetini suda ıslattıktan hemen sonra gazlı beze sarın ve diş yerine basınçla uygulayın. Kısa sürede kan duracaktır.
Şişlik
Şişliği, morarmayı veya her türlü ağrıyı en aza indirmek için aralıklı olarak iki güne kadar (20 dakika uygulayıp 20 dakika ara vererek) buz küpünü ağzınızın dışına uygulayın. Çekim öncesi eğer dişiniz enfeksiyona maruz kaldıysa diş hekiminiz size buz yerine ılık, nemli kompres yapmanızı tavsiye edebilir.
Ağız Bakımı
Ameliyattan sonra ilk iki saat boyunca yemek yemeyi, bir şeyler içmeyi veya almayı sınırlandırın ve günün geri kalanında dinlenin. Kan pıhtısını yerinden oynatmamak için ağzınızı güçlü şekilde çalkalamayın. Ayrıca birkaç gün boyunca hem sıkı egzersiz yapmaktan hem de sigara içmekten veya ameliyat günü ya da kanama sürdüğü müddetçe aşırı derecede tükürmekten kaçının. 12 saat sonra, tuzlu su veya sulandırılmış ağız gargarası ile ağzınızı hafifçe çalkalayabilirsiniz. Ameliyat gecesi dişlerinizi dikkatlice fırçalayın ancak ameliyatlı bölgeden mümkün olduğunca uzak durun.
Dengeli Beslenme
Kanama durduktan sonra, susuz kalmamak için bol miktarda ılık içecekler için. Bir blenderda sıvılaştırılan sebzelerin, etlerin ve meyvelerin yanı sıra pudinglerin, yumurtanın, patates püresinin ve pişmiş tahılların tercih edilmesi daha uygundur. Kan pıhtısını yerinden oynatmamak için gazlı içeceklerin içilmesine ve cepte parçacık bırakabilecek patlamış mısır, yer fıstığı ve makarna gibi yiyeceklerin yenmesine karşı dikkatli olunmalıdır.
Kullanılan İlaçlar
Tam olarak diş hekiminizin belirttiği şekilde enfeksiyon için reçetelendirilmiş ağrı kesici ilaç ve antibiyotikler alın. Uyuşturucu etkisi güçlü bir ağrı kesici ilaç alıyorsanız, araba veya makine kullanmamanız ve alkollü içeceklerden uzak durmanız gerektiğini unutmayın.
Hangi Durumda Diş Hekimini Aramalısınız?
- İyileşmesi gerekirken daha da kötüleşen şişlik.
- Basınçla azalmayacak derecede aşırı kanama.
- Ameliyattan sonra üç ila dört gün boyunca şiddetli zonklama şeklinde ağrı.
- İnatçı yüksek ateş.
İster yirmilik dişinizin birini yada isterseniz dördünü birden çektirmiş olun, bu süreci diş hekiminizle birlikte geçirmenizde fayda var. Zira bu sorunun üstesinden zorlanmadan nasıl geleceği konusunda diş hekiminiz uzman olduğu için tavsiyelerini dikkate almalısınız.