Çocuklar Ne Zaman Diş Fırçalamaya Başlamalı

Bebek henüz 6 – 8 aylıkken sabah kahvaltısından sonra ve gece yatmadan önce dişleri temiz bir tülbent veya steril gazlı bezi ıslatarak dişlerini silme işlemi ile temizlik başlatılabilir.  Çocuğun arka dişlerinin çıkmasından hemen sonra yani bu dönem 2 – 3 yaşları civarına geliyor.  Bu dönemde yavaş yavaş diş fırçalama eğitimlerine başlanabilir.

Çocuklar çoğunlukla dişlerinin görünen yerlerini fırçalayıp geçerler ancak çürük oluşumunu engellemek için özellikle ara yüzleri ve çiğneyici yerleri fırçalamak gerekir bu yüzden çocuğunuz fırçaladıktan sonra temizliğine anne ve babaların kontrol etmesi gerekir.

Süt Dişlerinin Önemi

Süt dişlerinin sağlıklı olması en az diğer dişler kadar önemli.  Kaybedilen süt dişleri sürekli dişlerin sağlığını bozduğu gibi dizilimini de olumsuz etkileyebiliyor.  Ayrıca unutmayın 3 yaşından önce çocuklarda kesinlikle diş macunu kullanılmamalı. Hatta sağlıklı ağız ve diş yapısı dahası genel sağlık açısından bu sürenin daha çok uzanması gerekmekte. Yani en az 5 – 6 yaşına kadar beklenmeli.

Süt dişlerinin birinci görevi çocuğun dengeli ve sağlıklı beslenmesini sağlamaktır. Bunların yanında süt dişlerinin çürümesi durumunda veya erken kaybında ciddi estetik ortaya çıkar. Süt dişleri kapladıkları alanı kendilerinin yerine gelecek olan kalıcı diş için korumakta ve kalıcı diş sürerken ona rehberlik yapmaktadırlar. Süt dişi çekildiği zaman bu doğal yer tutuculuk fonksiyonu da ortadan kalkmaktadır. Bu da daimi dişlerin olması gerekenden farklı bir yerden çıkmasına veya çıkamayıp gömülü kalmasına sebep olabilir.

Çocuklar İçin Diş Fırçası Seçimi ve Fırçalama Süresi

Esnek ve yumuşak naylon kıllardan yapılmış kesinlikle sert olmayan son derece kaliteli diş fırçaları tercih edilmeli. Sert kıllı fırçalar dişleri aşındıracağı için kesinlikle çocuklar için uygun değildir. Ayrıca önemli noktalardan biri her ay mutlaka diş fırçası değiştirmek gerektiği.  

Fırçalama zamanlarına gelince. Sabah kahvaltıdan hemen sonra ve gece yatmadan önce çocuğunuzun dişlerini fırçalama zamanı olarak oldukça idealdir.  Ama etkili bir şekilde doğru fırçalama tekniği ile yapılması çok önemlidir. Bunu mutlaka öğretmelisiniz. Küçükken kazanacağı doğru fırçalama alışkanlığı bu aşamada çok önemli.

Doğru Diş Fırçalama Tekniği

1 – ) Anne yada baba ile birlikte çocuk, yumuşak kıllı bir diş fırçasını üst ve alt dişlerin diş etlerine doğru 45 derecelik bir açıda tutmalı.

2 – ) Diş fırçası, dişler ve diş etleri boyunca kısa sürtünmeler ve  ileri geri hareketlerle yavaşça hareket ettirilmeli. Bütün dişler için bu şekilde uygulama devam etmeli.

3 – ) Fırçanın ucu, üst ve alt ön dişlerin arkasınada ulaştırılmalı.