Kuşkusuz dengeli ve sağlıklı beslenme en başta çocukluk çağında başlıyor. Büyüme ve gelişim döneminde olan çocuklar için çok yönlü ve doğru beslenme büyük önem taşıyor. Bizde bu konuda sizlere destek olması açısından bir makale hazırladık.
Kahvaltıda patatese alıştırmayın.
Biliyorsunuz kahvaltı günün en önemli öğünü. Metabolizmanın dengeli çalışması ve güne sağlıklı bir şekilde başlayabilmek için vücut enerjiye ihtiyaç duyar. Sağlıklı ve düzenli bir kahvaltı bu enerji açığını kapatırken, çocukların okul başarısında da çok önemli rol oynar. Bu yüzden kahvaltı menüsünü patates kızartması türünden sıvı yağlı gıdalarla doldurmamak gerekiyor.
Çocuğunuza Sağlıklı Beslenmeyi Anlatın
Süt ve ayran gibi süt ürünleri, balık, tavuk ve kırmızı etten oluşan et ürünleri, sebze ve meyveler, tahıl grupları ( ekmek, makarna, kuru fasulye) ve yağ grubu ( zeytinyağı, zeytin, ceviz) sağlıklı besin gruplarını oluşturur. Sağlıklı beslenmek için her gün bu gruptaki gıdalardan yeterli miktarda tüketilmelidir.
Sadece çocuğun sevdiği besin grubuna ağırlık vermek beraberinde yetersiz ve dengesiz beslenmeyi getirecektir. Buna bağlı olarak şişmanlık, zayıflık, bağışıklığın azalması, ileriki yaşlarda kalp rahatsızlığı, şeker hastalığı ve diğer metabolik hastalıklara yakalanma riski artar. Çocuklar belirli bir yaştan sonra bir kağıda çizeceğiniz renkli besin piramidini eğlenceli bulup yemek yeme konusunda motive olabilirler
Meyve Suyunu Kendiniz Yapın
Kahvaltı menüsüne C vitamininden zengin bol limonlu meyve suyu çok iyi olacaktır. Ancak bu meyve suyunu bizzat siz kendiniz hazırlayın. Sakın hazır meyve sularına yönelmeyin. Ayrıca hazırladığınız meyve suyuna yeşillik ( maydanoz, marul) eklenebilir. Kahvaltı için tercih edilen meyve suları taze sıkılmış olmalı sıkıldıktan en fazla 30 dakika içinde tüketilmelidir.
Beslenme Çantasına Dikkat
İkinci kahvaltı olarak adlandırılan okul çağı çocuklarının beslenme saatleri en az kahvaltı kadar önem taşımaktadır. Ara öğün gibi de düşünülebilecek beslenme saatinde hafif yiyecekler tüketilmelidir. Sağlıklı bir beslenme çantasında, beyaz peynirli sandviç veya beyaz peynirli tost, ayran ve 1 porsiyon meyve bulunabileceği gibi, ev yapımı az yağlı bir börek, ayran ve bir porsiyon meyve bulunabilir. Hazır poğaça, çikolatalı ekmekler ve salamlı veya sosisli sandviçler tercih edilmemelidir.
Bir Öğün Et Bir Öğün Sebze Ağırlıklı Beslenme Modeli
Köfte, tavuk yada pirzola genelde çocukların en çok sevdiği ve her öğün tüketseler bile bıkmayacakları besinlerdir. Ancak bu yiyeceklerle birlikte sebze alımıda olmalı. Örneğin köftenin yanında çok iyi hazırlanmış sebze ağırlı bir salata iyi olacaktır. Her et öğününde mutlaka bir sebze salatası olmalı.
Hatta bir öğün et tercih edildiğinde sonraki öğün sebze olmalı, çeşit olarak çocuğun sevdiği tercih edilmeli ve sebzeler C vitaminini kaybetmeden pişirilmelidir. C vitamini kaybını önlemek için sebzeler az suda pişirilmeli ve suları kesinlikle dökülmemelidir. Günlük meyve ve sebze tüketimi 4 – 5 porsiyondur. Meyve porsiyonuda özellikle mevsim geçişlerinde 3 porsiyonun altına düşmemeli portakal, mandalina, greyfurt gibi C vitamininden zengin meyveler tercih edilmelidir.
Asitli İçecekler Yerine Ayran Tercih Edin
Yemeklerle birlikte tüketilen içeceklerde çocukların sağlıklı beslenmesinin bir parçası olduklarından doğru seçim oldukça önemlidirler. Asitli içecekler yada hazır meyve suları yerine süt veya ayran tercih edilmeli. Kemik gelişiminde ve doku onarımında faydalı olan süt ve süt ürünleri günde 3 porsiyon tüketilmelidir. Süt sevmeyen çocuklar için süte tarçın, kakao, bal ya da meyve eklemek çocukların tercihini değiştirebilir. Ancak bunlara rağmen çocuk süt sevmiyorsa onun yerine yoğurt ve ayran tercih edilerek çocuğun kalsiyum ihtiyacını karşılanmalıdır.
Tahıl Ürünleri Dengeli Olsun
Başlıca enerji kaynağı olan tahıllar ve tahıl ürünleri sindirim sistemi, sinir ve deri sağlığı için gereklidir. Günlük tüketilmesi gereken miktar 7 – 8 porsiyon civarıdır. Enerji içeriği yüksek olan bu grubun fazla tüketimi beraberinde şişmanlığı getireceği için fazla tüketilmemesine özen gösterilmelidir. Pirinç pilavını çok seven çocuk için her gün pirinç pilavı yapmak dengesiz bir beslenme olacaktır kuşkusuz. Bunun yerine pilavlar garnitür olarak yemek yanında 2 – 3 yemek kaşığı verilmeli, beraberinde çocuğun tercihen tam buğday ekmeği yemesi sağlanmalıdır.