Ortodonti Tedavisinde Yaş Sınırı Varmı?
Ortodonti tedavisinde, çene kemiklerinin ve kafa kemiklerinin doğru çalışmamasından kaynaklanan bir sıkıntı yoksa ve rahatsızlık sadece dişlerin çapraşıklığı, üst üste binmesi, yanlış konumlarda bulunması gibi rahatsızlıklardan ibaretse ortodontik tedavide bir yaş sınırı yoktur, ileri yaşlarda bile ortodontik tedavi yapılabilir. Ortodontik tedaviye en erken kalıcı dişlerin tamamlanmasıyla başlanır.
Bilindiği gibi bebeklerde dişler 6-7 aylıkken görülmeye başlar. Süt dişlerinin çıkışı iki (2) – iki buçuk (2,5) yaşlarında tamamlanır. 20 adet olan sütdişleri geçicidir ve yedi yaşından itibaren bu dişler asıl dişlerin çıkmaya başlamasıyla birlikte dökülmeye başlar.
Süt dişlerinin yerine kalıcı dişlerin çıkışları genellikle 11-12 yaşlarında tamamlanır. Bu yaşlarda dökülen süt dişlerinden ayrı olarak her çenede 4’er tane diş daha çıkar. Yani bu yaşlardaki bir çocukta 28 diş bulunur. Ortodontik tedaviye en erken bu yaşlarda yani 11-12 yaşında başlanır. Ancak, yukarıda da belirtildiği gibi bu tedavi için ileri bir yaş sınırı yoktur. Dişler ağızda sağlıklı olarak bulunduğu sürece diş çapraşıklıkları ileri yaşlarda bile rahatlıkla tedavi edilebilir.
Fonksiyonel Tedavi
Eğer dişlerdeki kapanış bozuklukları çene kemiği, çene eklemine bağlı ile ise ve fonksiyonel tedavi gerektiriyorsa bu tedavinin kemik gelişiminin henüz tamamlanmadığı dönemde yani çocukluk döneminde yapılması zorunludur.
Fonksiyonel tedavi çene ve kafa kemiklerinin büyümesinin yönlendirilmesi şeklinde yapılan tedavinin adıdır. Alt çene geriliği veya üst çenenin gelişimin fazla olması gibi durumlarda, çenenin kapanış bozukluklarında çenenin belli konuma çekilmesi için yapılan ortopedik bir tedavidir. Çene bozukluklarının giderilmesi için uygulanan ortopedik tedavi de yine ağız içi apareyler kullanılarak yapılır. Bu tedavide kemik büyümesinin yönlendirilmesi söz konusu olduğundan kemik gelişimi devam ediyor olmalıdır. Bu en uygun dönem 12-16 yaş aralığıdır.