Sedasyon Nasıl Uygulanır

sedasyon sonrası

Öncelikle konuyu anlamak adına Sedasyon Nedir kısaca açıklayalım. Sedasyon bir çeşit anestezi yöntemidir. Çoğunlukla genel anestezi ile karıştırılan sedasyon, anestezi uzmanı tarafından sedatif ilaçlar olarak adlandırılan uykuya sebebiyet veren ilaçlarla hastanın bilinci açıkken oluşturulan derin uyku halidir. Bu uygulamada hasta hekimin komutlarını yerine getirebilir dahası hekim ile diyalog da kurabilir.

Özellikle çocuklar için tercih edilen sedasyon anestezisi ile operasyon esnasında yapılan işlem, ağrı ve hoşa gitmeyen sesler operasyondan sonra hasta tarafından hatırlanmaz. Bu yöntem hem tedavi sürecini kolaylaştırır hem aynı zamanda psikolojik travma, hastane korkusu gibi durumları da ortadan kaldırır. Böylece, bir sonraki diş kontrolü ya da diğer operasyonlar için hastaneye geliş kolaylaşır.

Sedasyon Nasıl Uygulanır

Uygulama aşamasında Sedasyon Hafif ve Derin Sedasyon olmak üzere ikiye ayrılır; Hafif sedasyon, hastanın uyutulmadan sadece sakinleştirmek ve rahatlatmak için uygulanan anestezidir. Hafif sedasyon altındaki hasta ameliyatı izleyebilir, diş hekimi ile konuşabilir ancak, işlem bittikten ve vücudu ilaçtan arındırıldıktan sonra olan biteni hatırlamaz. Özellikle basit operasyonlar için bu yöntem tercih edilir.

Derin sedasyon da ise hasta derin uykuya dalar ancak bilinci tamamen kapalı değildir. Seslere tepki verebilir, kendi kendine nefes alabilir. Ancak diğerinde olduğu gibi uyanınca yine hiç bir şey hatırlamaz.

Sedasyon işlemi öncesi damar yolu açılması ve solüsyonun verilmesiyle başlar. Damar yolu açılmasına psikolojik ve mental olarak hazır olmayan çocuklarda (yaşı küçük, mental retardasyon, hiperaktif vb.) burundan damla yoluyla sedasyona başlanır, sonrasında damar yolu açılarak işleme geçilir.

Hastada sedasyon durumu yeterli derinliğe ulaşınca tedavisi başlar. Hastanın vital bulguları (Nabız, solunum, oksijen saturasyonu, tansiyon, vücut sıcaklığı vb. ) anestezi uzmanı tarafından ekrandan edilerek izlenirken cerrahi işlem sürdürülür. Tedavinin tamamlanmasının ardından sedasyon işlemi sonlandırılır. Kullanılan sedatif ilaçlarla sedasyonun süresi ve derinliğinin ayarlanabilmesi sistemin avantajlarından biridir. Uygulama sonrasında sedasyon uygulanan kişi (damar yolu açılması dahil) herhangi bir şey hatırlanmadığı için yapılan işlemin psikolojik travmasından ciddi anlamda korunmuş olur.