Sedasyonda Ağrı Varmı

sedasyonda-agri

Bilindiği gibi diş operasyonu sonrası  ağrı hastaların çok korktuğu ve en sık sorduğu soruların başında geliyor.  Şunu belirtelim, artık gelişmiş ameliyat ve anestezi teknikleri sayesinde  estetik cerrahlar artık dokuları çok az yaralayarak ameliyat yapmaktadırlar. Ağrı azaltıcı  önlemler sayesinde deneyimli ellerin gerçekleştirdiği estetik ameliyatlardan sonra ağrı en aza indirilmiştir. Hastaların büyük çoğunluğu ameliyat sonrası ağrı kesici  kullanmaya bile gerek görmemektedir. Bazı hastalara ise yalnızca ameliyat olduğu günün gecesi ağızdan verilen basit paracetamol tablet yeterli olmaktadır.

Asıl konumuz olan Sedasyon tedavisinde ise tedavi bölgesinde hiçbir  ağrı hissedilmez.  Ancak şu var ki sedasyon ile uyutulan kişi, her ne kadar derin uykuda olsa da söylenenleri anlayabiliyor, verilen komutları uygulayabiliyor. Uygulama sırasında kişinin ağrı duyması engellenmiyor fakat rahatlaması sağlanıyor.  Yani ağrı sadece uygulama işlemi öncesi oluyor. Ki bu gayet normal zira henüz işlem başlamadan örneğin uygulanacak bir iğne yapma sonrası birkaç saniyelik geçici bir ağrı hissi olacaktır.

Ancak genelde Sedasyonda ağrı yok. Bu da özellikle diş hekiminden korkan kişiler için kolaylık sağlayabiliyor. Diş tedavisinde kullanılan aletlerin sesini duymak istemeyen hatta mide bulantısı yaşayan kişiler sedasyon ile rahatlatılabiliyor. Durum hekim açısından da fayda sağlayabilir. Çünkü bu yöntem, kesici aletler ağzındayken kişinin korkuyla ani hareket etmesini ve kendisine zarar vermesini önlüyor. Örneğin; diş çekecekse önce kişiye lokal anestezi yapılıyor, ardından sedasyon uygulanıyor. Rahatlayan kişi, ağzını açık tutabiliyor, yutkunabiliyor, soluk alıp verebiliyor ve uyaranlara cevap verebiliyor. İşlem lokal anesteziye göre daha uzun sürüyor. Ancak kişi yapılan hiçbir işlemi hatırlamıyor.

Özellikle Çocuk Diş Tedavisi işleminde sedasyon önemli bir yer tutuyor. Çünkü özellikle çocukları istemedikleri bir işleme zorlamak, hayatları boyunca devam edecek bir diş hekimi fobisine neden olabiliyor. Hamilelerde ise heyecandan ötürü erken doğum ya da düşük ihtimali olabildiğinden, riski azaltmak için bu yöntem uygulanıyor.